Skogsavverkning i Afrika

Precis som Sverige är många länder i Afrika direkt beroende av skogsbruket, och skogsindustrin är en de viktigaste inkomstkällorna för dessa länder. Regnskogen i Centralafrika är världens näst största efter den brasilianska regnskogen, och den utgör nästan 80 procent av hela Afrikas regnskog. På grund av de regleringar som rör regnskog ser inte skogsbruket likadant ut som det gör i Sverige och övriga Europa.

Det finns planer som går ut på att göra stora delar av Afrikas regnskog till nationalparker för att skydda den mot skövling. Det största hotet mot regnskogen är illegal skogsavverkning och tros minska regnskogen med över 8000 kvadratkilometer varje år. Det finns redan exportlagar som ska skydda regnskogen mot skadligt bruk men på grund av att det råder stor korruption i många av de centralafrikanska länderna följs inte dessa lagar.

På grund av att dessa exportlagar inte följs exporteras bland annat timmer som en obearbetad råvara, vilket gör att länderna förlorar den vinst de kunde tjänat om de själva hade förädlat råvaran. Ett annat stort problem för miljön är den selektiva avverkning som sker eftersom man till största delen avverkar de träslag som har högst försäljningsvärde. Det sker en viss återplantering av skogen men inte i samma utsträckning som i Europa och Nordamerika, vilket kan få omfattande konsekvenser för ekosystemet i framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>